Συνέντευξη στο πλαίσιο του αφιερώματος “Ξέρεις πόση τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνεις κάθε μέρα;” του news247 για την έκθεση YOU and AI της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
” Πέραν της προφανούς σύνδεσης της συγκεκριμένης καινοτομίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο δημόσιος τομέας και οι κρατικοί φορείς σε πολλά κράτη έχουν ήδη εντάξει την Τεχνητή Νοημοσύνη σε διάφορα επίπεδα της λειτουργίας τους. Η Ελλάδα ακολουθεί την ίδια πορεία με αργά αλλά σταθερά βήματα.
Ο Θόδωρος Καρούνος, Διευθυντής Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο ΕΔΥΤΕ, θεωρεί δεδομένο ότι η διακυβέρνηση θα συνδεθεί όλο και περισσότερο με εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Το πιο σύνηθες πεδίο εφαρμογής είναι στην επικοινωνία των φορέων ή των δημοσίων υπηρεσιών με τους πολίτες. Συνήθως έχουν τη μορφή βοηθών όπου ο πολίτης ρωτάει και ο βοηθός απαντάει. Υπάρχουν όμως και πιο σύνθετες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης που αφορούν τη φορολογία (στοχευμένοι έλεγχοι, εύρεση φορολογουμένων νομικών και φυσικών προσώπων κ.ά.), την πρόβλεψη κατανάλωσης ενέργειας, πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων κτλ».
Στην Ελλάδα έχουμε προς το παρόν κάποιες αρχικές εφαρμογές των bots που λειτουργούν ως έξυπνοι βοηθοί. Πώς όμως θα βοηθήσουν και άλλες καινοτομίες στην καλύτερη διακυβέρνηση Το πεδίο αφορά κυρίως τρία χαρακτηριστικά: «α) Αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων διαδικασιών με αφ’ υψηλού και επιλεκτική ανθρώπινη παρέμβαση, β) Ταχύτερη απόκριση σε μεγάλο φόρτο εργασιών (π.χ. με χρήση bots για απλές περιπτώσεις) και γ) Αποτελεσματικότερη αντιστοίχιση(ανθρώπινων) πόρων/εργασιών».
Πρέπει να δημιουργηθεί διαφάνεια και λογοδοσία σε αυτά τα συστήματα, ώστε να μπορεί ο πολίτης και ο επιχειρηματίας να τα εμπιστευτούν.
Στην αυγή αυτής της νέας εποχής όμως υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να επιδράσει θετικά τελικά στην καθημερινότητα των πολιτών. «Προς το παρόν πολλές από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης μαθαίνουν από τα δεδομένα που τους παρέχουμε. Αν τους δοθούν δεδομένα που περιέχουν επιρροές και προκαταλήψεις, τότε τα μοντέλα ΤΝ και ΜΜ θα μάθουν να τις αναπαράγουν. Βασικό είναι εδώ να δοκιμαστούν (αλλά και να εκπαιδευτούν) οι λύσεις από διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, με διαφορετικές οπτικές και πεποιθήσεις πριν χρησιμοποιηθούν ευρύτερα. Ένα άλλο ζήτημα αφορά την ευαισθησία των πολιτών και το πόσο δέχονται την εκάστοτε λύση. Επιπλέον, θέλει προσοχή η αντοχή των εφαρμογών της ΤΝ σε θόρυβο, επιθέσεις κλπ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος πολιτών ή εις βάρος του κράτους και των φορέων του (manipulation)».
Ένα πολύ βασικό ζήτημα που πρέπει από τώρα να λάβουμε υπόψη είναι και η διαφάνεια που είναι και το κλειδί για την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στην καλύτερη διακυβέρνηση «Πρέπει να δημιουργηθεί διαφάνεια και λογοδοσία σε αυτά τα συστήματα, ώστε να μπορεί ο πολίτης και ο επιχειρηματίας να τα εμπιστευτούν. Δεν μπορούν για παράδειγμα να επιλέγουν αυτά τα συστήματα ποιος δικαιούται να πάρει ένα επίδομα χωρίς να είναι διαφανής ο κώδικας. Προϋπόθεση για να τα εμπιστευτούμε είναι να υλοποιούνται με ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτό λογισμικό». “