Από τις αρχές Οκτωβρίου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σε θέματα διαδικτύου στο ΠΑΣΟΚ συμμετείχα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση του on-line συστήματος διαπίστευσης των ψηφοφόρων στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία τόσο σε θέματα διαδικασιών όσο και στησίματος ενός από τα μεγαλύτερα και τα πιο φθηνά on-line συστήματα που έχουν εγκατασταθεί ποτέ στην Ελλάδα και ειδικά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Οι βασικές αρχές που λάβαμε υπόψη στο σχεδιασμό ήταν η φθηνή και γρήγορα υλοποιήσιμη λύση βασισμένη στο ανοιχτό λογισμικό που να καλύπτει την απαίτηση για on-line & off-line διαπίστευση με βάση τον εκλογικό κατάλογο και τα μητρώα του ΠΑΣΟΚ.
Το εγχείρημα είχε επιτυχία για τους παρακάτω λόγους:
– 1ος Διαπιστεύθηκαν on-line το 82%, off-line 11% και χειρόγραφα το 7% των ψηφισάντων,
– 2ος Κινητοποιήθηκαν πάνω από 220 συντονιστές χειριστών με μόνο κίνητρο το ενδιαφέρον για την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας και από το βράδυ της Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου εγκατέστησαν πάνω από 3.000 υπολογιστές και στα πιο απομακρυσμένα χωριά και συνεργάστηκαν με πάνω από 3.300 χειριστές
– 3ος Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το δίκτυο η εφαρμογή και ο μηχανισμός τεχνικής υποστήριξης σε λιγότερο από 15 ημέρες, όλες οι εταιρίες που συνεργαστήκαμε δούλεψαν μαζί μας σε σχεδόν 24ωρη βάση
– 4ος συγκροτήθηκε ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων που απέκτησε τεχνογνωσία σε συνθήκες κρίσης που μπορεί να μεταφερθεί στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, στην Τοπική αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και στους συλλογικούς φορείς της κάθε περιοχής.
To πιο σημαντικό είναι ότι αναπτύχθηκε ελευθέρα διαθέσιμη τεχνογνωσία για το πως σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα φθηνό on-line σύστημα με ανοιχτό λογισμικό, φθηνούς υπολογιστές και διαθέσιμες δικτυακές λύσεις. Οι βασικές αρχές και το θεωρητικό πλαίσιο για τα “commons” καλύπτονται από το αφιέρωμα του RE-PUBLIC.
Προφανώς έγιναν πολλά λάθη στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση, ένα πρόβλημα που παρατηρήθηκε είναι ότι πολλές χιλιάδες ψηφοφόροι δεν εντοπίζονταν στον εκλογικό κατάλογο( η αρχική μας εκτίμηση ήταν ότι 12.000 από τους 9.800.000 εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο δεν θα ήταν δυνατόν να διαπιστευθούν γιατί τα στοιχεία στην ταυτότητα δεν συμφωνούσαν με τον εκλογικό κατάλογο). Τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι ήταν πάνω από 80.000 και ο βασικός λόγος είναι ότι ο εκλογικός κατάλογος της χώρας δεν έχει λεξικογραφηθεί και ελεγχθεί για να χρησιμοποιείται σε on-line ταυτοποίηση με τα στοιχεία των ταυτοτήτων. Πιστεύω ότι η τεχνογνωσία που αποκτήσαμε θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε σημαντικά τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες.
Το σύστημα διαπίστευσης του ΠΑΣΟΚ καλύφθηκε εκτενώς, δύο ενδεικτικά άρθρα, μία μελέτη και η τεχνική ανάλυση είναι τα παρακάτω:
- ΠΑΣΟΚ: IT Project εκλογές 2007
- Αποτελέσματα έρευνας συντονιστών διαδικτύου: Η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ